Oświadczenie ws. Stowarzyszenia Memoriał

„Memoriał” – szlachetna twarz Rosji

21 marca Rada Praw Człowieka i Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego przy Prezydencie Rosji zwróciła się do Prokuratury Generalnej z pytaniem o przyczynę masowych kontroli w organizacjach pozarządowych i charytatywnych (określanych w rosyjskim prawie jako „organizacje niekomercyjne”). !cut!Kontrole obejmują ponad dwieście niezależnych instytucji, w tym najbardziej aktywne i cieszące się w Rosji, Europie i na całym świecie zasłużonym prestiżem i szacunkiem. Należą do nich „Memoriał”
i Moskiewska Grupa Helsińska, Komitet Przeciwko Torturom i Stowarzyszenie Gołos, Amnesty International i wiele innych.

Solidaryzujemy się z tymi Rosjanami, którzy wystąpili w obronie zagrożonych organizacji. Znamy je. Stowarzyszenie „Memoriał” – to dobra i szlachetna twarz Rosji, zwrócona ku Polsce. „Memoriał” pomógł tysiącom Polaków w odkryciu prawdy o losach ich bliskich prześladowanych przez Związek Sowiecki. Aktywność tego Stowarzyszenia przyjmujemy z głęboką wdzięcznością. „Memoriał” – to wspaniały ambasador nowej Rosji.

Niezależne organizacje pozarządowe są solą społeczeństwa obywatelskiego. Próby dyskredytacji tych niezależnych struktur obywatelskich w Rosji przyjmujemy z niepokojem. Solidaryzujemy się ze wszystkimi rosyjskimi działaczami, którzy zdobyli się na odwagę, by bronić wolności słowa i sumienia oraz swej niezależności.

Liczymy na to, że władze Rosji uszanują tę wielką wartość, jaką wnoszą do życia Rosji, Europy i świata niezależne instytucje społeczeństwa obywatelskiego.

Warszawa, 28 marca 2013

Jerzy Bahr